Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012


ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ



Ένα σπίτι χωρίς θερμομόνωση ή με ελλιπή θερμομόνωση είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων. Πετάς μέσα χρήματα που φεύγουν από τους τοίχους και την ταράτσα και την πυλωτή αργά και βασανιστικά. Απίθανα χρηματικά ποσά σπαταλούνται κάθε χρόνο λόγω κακής θερμομόνωσης και η παρούσα συγκυρία δεν είναι σίγουρα η καταλληλότερη για τέτοια οικονομική αιμορραγία.
Η θερμομόνωση είναι μια επένδυση που θα πρέπει αργά ή γρήγορα – καλύτερα γρήγορα – να σας απασχολήσει. Ιδιαίτερα όσοι έχετε σχεδόν ανύπαρκτη θερμομόνωση στα σπίτια σας.

Γιατί αξίζει πολύ η θερμομόνωση

1. Για το προφανές: Οικονομία χρημάτων στο διηνεκές και γρήγορη απόσβεση της αρχικής δαπάνης. Η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει πολύ εύκολα το 40% των λογαριασμών για θέρμανση ή κλιματισμό.

2. Εξάλειψη ή απομάκρυνση των πιθανοτήτων συμπυκνώσεων και δημιουργίας μούχλας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μαστίζει χιλιάδες σπίτια και στην Ελλάδα έχει καταντήσει ενδημικό.

3. Για το αίσθημα θερμικής άνεσης που παρέχει. Δεν θα νιώθετε ότι υπάρχουν ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι ή τουλάχιστον, το φαινόμενο αυτό θα είναι ηπιότερο.

4. Όσοι έχετε οικολογικές ευαισθησίες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάνετε κάτι για τη σωτηρία του πλανήτη.

5. Τέλος, μπορείτε να έχετε και ηχομονωτικά οφέλη αν χρησιμοποιήσετε τα σωστά υλικά.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Τα θερμομονωτικά υλικά είναι υλικά που δυσκολεύουν τη μετάδοση της θερμότητας. Έτσι, το καλοκαίρι κρατάνε τη ζέστη απ’ έξω και το χειμώνα την κρατάνε μέσα.

Συμπληρωματικά μέτρα με τη θερμομόνωση
Προσέξτε επίσης:
- Τα κουφώματά σας και τη σκίασή τους
- Τα κενά, ρωγμές, χαραμάδες, εξαερισμούς κλπ.
- Τον αερισμό κατά τους θερινούς μήνες.

Δυνητικά προβλήματα με τη θερμομόνωση: Τι να προσέχετε για σωστή εφαρμογή
1. Να μην αφήνονται κενά στο θερμομονωτικό μανδύα.
2. Να ελαχιστοποιούνται οι θερμογέφυρες. Μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο λόγω της γεωμετρίας της κατασκευής.
3. Να μη συμπιέζονται οι μαλακές θερμομονωτικές επενδύσεις (παπλώματα ινωδών υλικών κλπ.).
4. Να προστατεύονται από την υγρασία τα θερμομονωτικά υλικά είτε με μέτρα στεγανοποίησης είτε με χρήση φραγμάτων υδρατμών εάν κι εφόσον είναι απαραίτητα.

Τι γίνεται με την ανακλαστική θερμομόνωση
Η ανακλαστική θερμομόνωση μπορεί να λειτουργήσει συνεργιστικά με τη συμβατική θερμομόνωση και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε περιπτώσεις όπως π.χ. οι στέγες των θερινών κατοικιών.
Σήμερα η μέθοδος της θερμομόνωσης επιτυγχάνεται κυρίως με τρεις τρόπους :

Α)
 με εξηλασμένη πολυστερίνη
Β) με διογκωμένη πολυστερίνη (
NEOPOR)
Γ) με ινώδη (δηλαδή πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας).

Ο καλύτερος τρόπος θερμομόνωσης επιτυγχάνεται κυρίως με διογκωμένη πολυστερίνη.
Οι τρεις βασικές εφαρμογές της διογκωμένης είναι : τα μπετά, οι τοίχοι και τα δώματα (ταράτσες-πατώματα). Πάντα προσέχουμε η διογκωμένη πολυστερίνη να εφαρμόζεται και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, έτσι ώστε αργότερα να μην έχουμε τα φαινόμενα μούχλας (δηλαδή να μην υπάρχουν θερμογέφυρες) και κυρίως να μην έχουμε μεγάλες απώλειες θέρμανσης ή ψύξης.  Για παράδειγμα αν έχουμε ένα δωμάτιο 60m2 και μονώσουμε τους τοίχους και το δώμα με διογκωμένη πολυστερίνη, αλλά δεν μονώσουμε τα δοκάρια που καταλαμβάνουν περίπου το 17% του εμβαδού του δωματίου, οι απώλειες που θα έχουμε θα είναι μεγάλες γιατί η θερμότητα έχει την ιδιότητα να λειτουργεί πάντα από το θερμό προς το ψυχρό και να μας διαφεύγει από τα σημεία εκείνα που στο κτίριο  δεν είναι μονωμένα όπου και στην προκειμένη περίπτωση, είναι τα δοκάρια και οι κολώνες.

Κεφάλαιο Θερμομόνωση


.
Με θερμοκρασίες υψηλότερες το καλοκαίρι λόγω της διόγκωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και χειμώνες με ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη άνοδο του πετρελαίου κάνει επιτακτική πλέον την θερμομόνωση των κτιρίων & κυρίως των αμόνωτων.

Στην χώρα μας, όπου επικρατεί η άναρχη δόμηση , η έλλειψη ελέγχου της εφαρμογής του κανονισμού θερμομόνωσης κτιρίων- ο οποίος κλείνει 25 χρόνια ζωής  έχει σαν αποτέλεσμα την ανέγερση πλήθος κτιρίων τα οποία στερούνται θερμομόνωσης. 

Η ανάγκη αυτή δεν πρέπει να οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις υποτυπώδους θερμομόνωσης, με αβέβαιο μέλλον λόγω χαμηλού κόστους, αλλά σε νέα τεχνολογικά ανεπτυγμένα συστήματα, με υλικά υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιημένα και εφαρμοσμένα από εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης, ώστε να δίνουν εγγυημένες μακροπρόθεσμες λύσεις.
Το κεφάλαιο θερμομόνωση είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή γιατί αφορά το χώρο που διαμένουμε και εργαζόμαστε , πόσο μάλλον όταν έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά ιδιόκτητων κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την εφαρμογή ενός συστήματος εξωτερικής ανακαίνισης και θερμομόνωσης, η κατοικία μας σαν χώρος τόσο σημαντικός για εμάς και την οικογένεια μας, αποκτά & μία νέα αισθητική όψη, πέρα των απτών οικονομικών ωφελειών που θα έχουμε από ένα τέτοιο σύστημα.

Για να φτάσει κανείς βέβαια στο σημείο να επιλέξει ένα τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να του διατίθεται σε μια οικονομική τιμή και να του προσφέρει αποδεδειγμένα ένα σύντομο χρόνο απόσβεσης.

Τι είναι τελικά αυτό που επιζητά ο τελικός καταναλωτής;

Η διεθνώς συνεχιζόμενη κρίση του πετρελαίου , που δυστυχώς επηρεάζει και την χώρα μας, σπρώχνει τον καταναλωτή σε εύρεση λύσεων, έτσι ώστε να μειώσει τις δαπάνες του τόσο το χειμώνα λόγω θέρμανσης , όσο και το καλοκαίρι μειώνοντας το ρεύμα για το κλιματιστικό του.
Με την τοποθέτηση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης, με σύντομο χρονικό διάστημα απόσβεσης του κόστους του.

Αν προσθέσουμε και το αισθητικό όφελος από την άμεση ανακαίνιση της όψης των κτιρίων καθώς και το κέρδος που θα έχει μετά την απόσβεση της αρχικής του επένδυσης, τότε σίγουρα υπερκαλύπτουμε τις απαιτήσεις ακόμη και του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα βασικά συστατικά της εξωτερικής θερμομόνωσης
Πρώτα απ' όλα χρειάζεται μια δυνατή και ινοπλισμένη κόλλα η οποία να εγγυάται την ασφαλή στερέωση των θερμομονωτικών πλακών, ακόμα και σε ήδη σοβατισμένη τοιχοποιία. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτή είναι ενισχυμένη με ρητίνες και προσφέρει ελαστικότητα και αντοχή στην υγρασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υπόστρωμα για το τελικό επίχρισμα στην εξωτερική πλευρά του μονωτικού. Βέβαια, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το υπόστρωμα, να αυξήσουμε την 
αντοχή του και να αποφύγουμε τις ρηγματώσεις, θα πρέπει να το οπλίσουμε και με ένα κατάλληλο υαλόπλεγμα, που αποδεδειγμένα χρησιμοποιείται σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των κανονισμών.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις ειδικές περιπτώσεις κουφωμάτων, όπου οι κίνδυνοι ρηγματώσεων είναι ακόμα πιο επίφοβες. Για το λόγο αυτό, το πλέγμα θα πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξαλείφονται τέτοιες περιπτώσεις. Όσον αφορά τη στήριξη των πλακών, απαραίτητη είναι σίγουρα και η βοηθητική μηχανική στερέωσή τους από βύσματα που είναι κατασκευασμένα ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις και μαζί με την κόλλα, αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά για την ασφαλή στερέωση τους στην υφιστάμενη τοιχοποιία.
Για το εξωτερικό επίχρισμα είναι απαραίτητη η παρουσία ενός σοβά ο οποίος όχι μόνο θα μας δίνει την τελική επιφάνεια που θέλουμε, λεία ή αδρή, αλλά θα μπορεί και να μείνει σαν τελική επίστρωση χωρίς επιπλέον βάψιμο. Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει και αυτός φυσικά να είναι ενισχυμένος με ρητίνες, όπως και να απωθεί νερό και υγρασία, διατηρώντας έτσι σταθερή και ανεπηρέαστη την κατάστασή του, ακόμα και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές καιρικές συνθήκες.
Όσον αφορά το θερμομονωτικό υλικό η επιλογή μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Πρώτα απ'όλα θα πρέπει να επιλέξουμε ένα υλικό που το ποσοστό απορρόφησης υγρασίας με τα χρόνια είναι σχεδόν μηδαμινό, διατηρώντας όχι μόνο το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας σταθερό καθ'όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, αλλά και το ίδιο το υλικό ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση με αυτή της αρχικής εφαρμογής του, παρόλα τα χρόνια χρήσης του σας μέρος του συστήματος. Επίσης, το θερμομονωτικό θα πρέπει να είναι ένα υλικό που σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα υλικά, ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκες ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης και ανακαίνισης, προσδίδοντας εξοικονόμηση ενέργειας στον χρήση και τελικά εξοικονομώντας του χρήματα. 
Η επένδυση για ένα τέτοιο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σίγουρα δεν είναι αμελητέα και πρέπει να ληφθεί υπόψη, πέρα από το οικονομικό, και η πιστοποίηση του από διαπιστευμένους φορείς, τόσο των υλικών που το απαρτίζουν όσο και σαν βιώσιμο σύνολο διότι αυτό που επιζητούμε όλοι είναι η εγγύηση και η αντοχή στον χρόνο.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα; 

Σε οικοδομές χωρίς ή με ελλιπή θερμομόνωση. 
Σε κτίρια όπου υπάρχει ενδιαφέρον για εξωτερική ανακαίνιση. 

Πλεονεκτήματα συστήματος 

Θερμική άνεση όλο το χρόνο, διατηρώντας κατά το δυνατόν σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου. 
Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 49% με λιγότερα έξοδα για θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. 
Προστασία του κτιριακού κελύφους από τις καιρικές καταπονήσεις. 
Αποφυγή σχηματισμού θερμικών γεφυρών, συμπύκνωσης υδρατμών, δημιουργίας μούχλας καθώς και επιφανειακών βλαβών στα δομικά στοιχεία. 
Μηδενική όχληση των ενοίκων, οι οποίοι διαμένουν στο χώρο τους καθ όλη τη διάρκεια τοποθέτησης του συστήματος. 
Διατήρηση του ωφέλιμου χώρου του κτιρίου. 
Οικονομική και γρήγορη ανακαίνιση των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου