Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014


Βασικές συμβουλές για την εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας 


Η σωστή εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να το διατηρούμε ζεστό την περίοδο του χειμώνα. Κι αυτό γιατί είναι αυτή που θα βοηθάει την εσωτερική θερμοκρασία να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τις εξωτερικές συνθήκες και τη θερμότητα που παράγει το όποιο θερμαντικό μέσο επιλέξουμε, να μην εξαφανίζεται μόλις εκείνο σταματήσει να λειτουργεί.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως η σωστή θερμομόνωση εξασφαλίζει περισσότερη ζέστη στο σπίτι το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι αλλά και περισσότερη οικονομία στην τσέπη μας καθώς θα χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ, το aircondition ή το όποιο άλλο μέσο, πολύ λιγότερο.

1. Πως "λειτουργεί" το σύστημα θερμομόνωσης των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού.
Το σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης, εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, σε νέες ή παλαιές κατοικίες και αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, συνήθως διογκωμένη πολυστερίνη και σε ειδικές περιπτώσεις πετροβάμβακα ή εξηλασμένη πολυστερίνη, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας.
2. Κόστος θερμομόνωσης και απόσβεση επένδυσης.
Ένα τέτοιο σύστημα έχει ένα κόστος περίπου 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέσο χρόνο απόσβεσης από την εξοικονόμηση ενέργειας και μόνο, τα 4- 6 έτη.
3. Τι γίνεται με τα παλιά σπίτια.
Για μια παλιά κατοικία όπου, είτε δεν έχει θερμομόνωση στην τοιχοποιία είτε αυτή είναι ελλιπής, η εξωτερική θερμομόνωση παρουσιάζεται ως η μόνη αξιόπιστη λύση θερμικής προστασίας του κτιρίου. Πριν την έναρξη εφαρμογής του συστήματος πρέπει να ελέγχεται επιμελώς η επιφάνεια, ώστε να αποκαλυφθεί αν το υπόστρωμα είναι σαθρό σε τμήματά του. Σε περίπτωση τέτοια είναι αναγκαία η εξυγίανση-αποκατάσταση της σταθερότητάς του.
4. Πως επιλέγουμε το πάχος που πρέπει να έχει το θερμομονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε;
Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκεται το σπίτι μας είναι το βασικό κριτήριο. Έτσι, για την επιλογή του κατάληλλου πάχους του θερμομονωτικού υλικού είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται το κτίριο.
5. Εάν μειώσουμε το πάχος του θερμομονωτικού υλικού έχουμε οικονομικό όφελος;
Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης έχει ως κύριο προσανατολισμό τη θερμική θωράκιση του κτιρίου. Κατά συνέπεια η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων μέσα από τη μείωση του πάχους του θερμομονωτικού υλικού όχι μόνο δε δημιουργεί οικονομικό όφελος αλλά αντιθέτως υπονομεύει τον αρχικό μας σκοπό. Πράγματι, σε σχέση με το συνολικό κόστος του συστήματος, το κόστος του θερμομονωτικού υλικού είναι το μικρότερο και μία μείωση του πάχους του συνήθως «εξοικονομεί» από το κόστος κατασκευής μόλις από 1-3 το πολύ Ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
6.  Οι εκ των υστέρων επεμβάσεις στην εξωτερική θερμομόνωση δημιουργούν προβλήματα.
Η εξωτερική θερμομόνωση δεν πρέπει να τραυματίζεται από μερεμέτια και επεμβάσεις εκ των υστέρων καθώς αυτό δημιουργεί αισθητικά προβλήματα αφού τα «μπαλώματα» των επιδιορθωτικών επεμβάσεων θα είναι εμφανή.
7. Θερμομονώνονται και οι εξοχές του σπιτιού;
Οι εξοχές του κτιρίου (μαρκίζες, βεράντες, στηθαία κλπ) πρέπει επίσης να θερμομονώνονται για την αποφυγή θερμογεφυρών.
8.  Η σημασία της σωστής εξωτερικής θερμομόνωσης σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
Η ενέργεια που καταναλώνει ένα σπίτι για το φωτισμό ή μέσα από τις ηλεκτρικές συσκευές για την προετοιμασία των τροφών, το πλύσιμο των ρούχων, την υγιεινή του σώματος κ.ο.κ. δεν ξεπερνά το 20 με 30% της συνολικής κατανάλωσης. Το υπόλοιπο 70 με 80% χρησιμοποιείται για την ψύξη και θέρμανση του κτιρίου. Γι' αυτό ακριβώς και η σωστή εξωτερική θερμομόνωση είναι εξαιρετικά σημαντική.