Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012


Ας φτιάξουμε τη δική μας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΠΙΔΑ.

Η αλλαγή του κλίματος και οι πηγές ενέργειας:
Συχνά παραβλέπουμε το γεγονός ότι είμαστε μέρος της φύσης και ότι ως μέρος αυτής θα πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, και όχι εναντία της και αργότερα να καταγγέλλουμε ότι δεν γνωρίζαμε τις συνέπειες που γεννά η αντίθετη επιλογή μας.
Η παγκόσμια ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, σε συνδυασμό με την επιθυμία μας για ένα πιο άνετο περιβάλλον διαβίωσης, έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είμαστε η αιτία της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος και ο αντίκτυπός της γίνεται αισθητός καθημερινά στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.  Πλέον, όλοι οι υποστηρικτές και σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να μειώσουν ή να μηδενίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με την εισαγωγή κατάλληλων απαιτήσεων που θα εξασφαλίζουν τη φυσική ισορροπία για τις μελλοντικές γενιές.
Δυστυχώς, οι βασικές προϋποθέσεις για τη διαβίωση, δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες πια. Ο καθαρός αέρας, το πόσιμο νερό, οι φυσικές καλλιέργειες, η ισορροπημένες καιρικές συνθήκες, το ευχάριστο κλίμα στο εσωτερικό της κατοικίας μας, είναι όλα πολύτιμα στοιχεία που συμβάλλουν σε μια μακροβιότερη και ευχάριστη ζωή για τη γενιά μας και την επόμενη. Η αλλαγή του κλίματος φθάνει πλέον σε καταστροφικά επίπεδα και οι γνωστές έως σήμερα πηγές ενέργειας εξαντλούνται.

Είναι ώρα για αλλαγή!
Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα πάντα, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην προσωπική μας ζωή και ως ένα βαθμό, και στο εργασιακό μας περιβάλλον... Πρέπει να φροντίσουμε να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι το συντομότερο δυνατόν.
Από το 1992, οι κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση των αλλαγών του κλίματος υπό έλεγχο, υπογεγραμμένες και από το Ελληνικό κράτος, προβλέπουν δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Στον τομέα αυτό έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος: αναζήτηση τρόπων μεγαλύτερης ενεργειακής ανεξαρτησίας, γεγονός που σημαίνει την ανάπτυξη των συνθηκών για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που η φύση μας προσφέρει ακόμα σε αφθονία (ηλιακή, άνεμος, νερό, γεωθερμία). Οι όποιες όμως προσπάθειες ενεργειακής ανεξαρτησίας πάντα πρέπει να ως βάση την εφαρμογή μιας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ τα κτήρια, δηλαδή έναν καλό σχεδιασμό της κατάλληλης θερμομόνωσης και την τοποθέτησή της σε πάχος που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης – Κτήριο σχεδόν μηδενική ενεργειακής κατανάλωσης – Ενεργειακά ανεξάρτητο κτήριο.
Ό, τι και αν σημαίνουν αυτοί οι όροι για μας - είναι μια αναγκαιότητα και αυτό είναι το μέλλον μας.

«Η εξοικονόμηση» δεν είναι η λύση. Αντίθετα η «ενεργειακή αποδοτικότητα» είναι!
Το να εξοικονομήσει κάποιος, με την έννοια του «να συμβιβαστεί ταυτόχρονα με κάτι» δεν είναι ευχάριστη. Από την άλλη όλοι επιθυμούν να ζήσουν άνετα και χωρίς ανησυχίες, επομένως ας δημιουργήσουμε ενεργειακά πιο αποδοτικά κτήρια. Ας κατασκευάσουμε λοιπόν μια ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΠΙΔΑ.   

Αποδοτική θερμική προστασία:
Ενεργειακή απόδοση σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται για άνετη διαβίωση. Το ποσό της ενέργειας για την άνετη διαβίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πάχος των κατάλληλων θερμομονωτικών, που παρέχουν μακροχρόνια προστασία από το ψύχος ή θερμότητα και διατηρούν ένα ευχάριστο κλίμα για τη ζωή. Η επιλογή της κατάλληλης θερμομόνωσης εξαρτάται από το πού τοποθετείται και από το πώς χρησιμοποιείται.
Η αποτελεσματική θερμομόνωση των κτηρίων είναι το πρώτο και το πιο εύκολο βήμα για να εξασφαλίσουμε μια μακροχρόνια άνετη διαβίωση.
Συχνές δυσάρεστες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα (βροχή, χιονόπτωση, χαλάζι, κτλ.), σημαντικές απώλειες θερμότητας στον κρύο καιρό, πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα κτήρια και μεγάλοι λογαριασμοί για την ψύξη τους το καλοκαίρι, καθώς επίσης οι νέοι κανονισμοί και οι ενεργειακές επιδοτήσεις μας κάνουν πλέον να σκεφτούμε και να αναλάβουμε δράση:
  • Ο αρχιτεκτονικός βιοκλιματικός σχεδιασμός προσαρμόζει τα σχήματα των κτηρίων, έτσι ώστε να αντέχουν στις τρέχουσες αλλαγές του κλίματος
  • Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί υιοθετούν όλο και αυστηρότερες απαιτήσεις για την θερμική απόδοση των κτηρίων, με κατεύθυνση προς την ενεργειακή ανεξαρτησία
  • Καλά ενημερωμένοι κατασκευαστές επιλέγουν την κατασκευή κτηρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
Κατά την προγραμματισμό μιας ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενης κατασκευής, μακροχρόνιες και αποτελεσματικές λύσεις λαμβάνονται υπόψη.